ПЕРСИЙСКИ РЕКОНСТРУКЦИИ

      Клуб Persepolis, асоцииран към Сдружение Скития Минор, представи на Черноморското ни крайбрежие за първи път след повече от 2500 години строй на персийски воини от Архаическия период.
    От доста време обмисляме и работим по новата ни група, която трябва да представя опозиционната бойна редица на хоплитската фаланга с визия характерна за края на Архаическия период. Нещата стават бавно и изискват много усилия, време, средства и всичко това на фона в България, където се виждат какви ли не небивали образи – плод на пресметливи администратори, чиято цел е единствено да се усвоят отпуснатите средства, без да им пука за достоверността на представените участници, „влезли в ролята” на воини от античността. Не това е нашата цел и ето, че две години след нашето участие на маратонският бряг, ние сме готови с първата крачка да представим новата ни група Persepolis club. Имахме възможност да се организираме и чрез кратката ни фото сесия в град Констанца, направихме първата стъпка.


 


     Групата ни която представи траки и скити на гръцкия бряг през късната есен на 2015, бе оценена от колегите като много добре изглеждаща и отлично подготвена, внасяща в събитието свеж и достоверен облик. Това е благодарение на огромната работа извършена от управата на клубът с цел да снабди участниците ни с нужното оборудване и разбира се опита натрупан от членовете на Сдружението ни в много интернационални реенактинг събития у нас и чужбина.
     Въпреки позитивните коментари и високата оценка която получихме ние започнахме да работим по новата визия на групата ни с цел да се е достигне достатъчно задоволителен ефект който да наподобява убедително визията на персийската войска от 490 Пр. Хр.

       Участвайки в Tomis Ancient Festival 2017, решихме в последния ден преди тръгване за България, да направим фото сесията, за която се подготвяме отдълго.
     Съвременна Констаца е идеалното място за подобна фото сесия, понеже според преданията, принцеса Томирис - легендарната владетелка на масагетите, на която древногръцката история приписва смъртта на персийския шаханшах Кир Велики през 530 година пр.н.е. Този велик владел известен с иметоси Cyrus II of Persia (Kūruš;] New Persian: کوروش Kūrosh; Hebrew: כֹּרֶשׁ Koresh; c. 600 – 530 BC), Cyrus the Great или още назоваван от гръците Cyrus the Elder е основател на Ахаменидската империя.
     Според Херодот, когато Кириус Стари напада земите на масагетите, първоначално успява чрез хитрост да плени с измама водача им Спаргапиз с част от свитата му. Тогава майката на Спаргапиз обявява ултиматум на Кир, че ако не освободи синът и ще разбие армията му и ще му отреже главата за назидание. Легендата разказва, че Кириус Стари освобождава Спаргапиз, но той веднага след това се самоубива. Томирис събрала голяма армия напада персийската войска с основните масагетски сили, пленява го и го обезглавява, потапяйки главата му в мех с кръв наказвайки го за кръвожадността му. След разбиването на персийската армия и убийството на Cyrus the Elder принцеса Томирис предприема пътуване до богатите скитски поселения, които вече са известни с просперитета си, търгувайки по понтиското крайбрежие с елинският свят. Легендата разказва, че тя като победителка над Кириус е основала град на мястото където най-вероятно е имало вече голямо поселение от скити –търгуващи успешно на крайбрежието. Предполага се, че града кръстен на нейното име е известен в античността като Томи от Томирис, днес Констаца.
     Успяхме да направим символична религиозна реконструкция посветена на Маздизма, които предшества Митраизма. Задължително трябва да има жив огън и използвахме сребърна посуда за виноизливане вдъхновена от артефакти датирани към този период.


legio-iiii-scythica.com

Откъс от стар филм от 1971 посветен на 2500 години от основаването на Ахаменидската империя. 


 


     За Ахура Мазда
bg.wikipedia.org

religiology.org
     Понеже нямаме много писмена информация за почитането към бог АхураМазда от периода на Ахеменидската империя, помолихме нашия приятел Олег Александров Доцент във Великотърновски университет "Св. св. Кирил и Методий" да сподели с нас нещо във връзка с Маздеизма.
маздеизъм
      Предложената по-долу информация от доц. д-р Олег Александров се отнася към римския вариант на маздеизма - известен като Римски Митраизъм, представящ бога в сцената на Бикоубийство. Това се отнася към една относително късна епоха (ІІ - ІІІ сл. Хр.), спрямо Ахеменидската империя.
PDF файл
     Авторска статия за войниците в римската армия по нашите земи, които са с произход от Изток, която може да е интересна като странично четиво.

....

     Тази пролет се навършва една година откогато започнахме първите ни стъпки в посока на възстановяване образите на група от персийски воини от архаичния период, свързани с  Гръко-персийските войни. Отне ни време, но ето, че щитовете ни са вече напълно готови и завършени. Изработени са от натурални материали, дърво, кожа и метализирани декорации тип–умбо.

Април 2018