Римски Фестивал Аугуста Раурика

- Август 25/28 2016 Швейцария -

     След дълга кореспонденция и преговори с домакините аз успях да издействам покана за нашия клуб за това престижно събитие в Швейцария - International Festival of Living History Römerfest Augusta Raurica. Това разбира се е резултат от нашето постоянство и усърдна работа и дисциплина свързана с нашата подготовка на най-високо ниво. Целта на фестивала бе да покажем в действие единна формация близка до пълна центурия. Успяхме да се обединим около 70 човека заедно с помощните части. Това е голям успех за нас защото това е признание, че сме се доказали като старателни и изпълнителни членове на клуб представящ се на най-високо Европейско ниво. И всичко това въпреки, че участията ни не са така многобройни, както би ни се искало.
     Домакините осигуриха терен за легионерски лагер за над 40 контобернийкси палатки и се получи вълнуващо къмпингуване. В каструма се даваше наряд, в който участваха (всички легионери от различни клубове) 24 часов караул. Сутрините започваха рано в 06 с физзарядка и завършваха късно вечер с културно-масови прояви.
      Срещнахме стари приятели и бяхме радостни да се запознаем с много нови!
     От клуб Скития Минор за пореден път показахме добро отношение към античността и както винаги демонстрирахме добрите практики в историческите възтановки стараейки се да се доближим до високите европейски стандарти. Разбира се нашето пътуване щеше да се осъществи по-трудно без включването на нашите партньори от Румъния. В този смисъл с радост отбелязвам, че отново участието ни бе на международно ниво, като в това пътуване се включиха хора от различни градове на България: Добрич, Варна, Пазарджик и Ямбол. Това е индикация, че на национално ниво ние също можем да бъдем обединени около общи цели. Чест бе за нас, че към нашият клуб се присъединиха опитните и добре оборудвани колеги от румънските градове: Алба Юлия клуб Asociatia Culturala pentru Istorie Vie, от Констанца, Danais Capidava и колегите от град Târgu-Mureș от клуб Asociația Milites Marisensis.
     Без това коопериране на балканско ниво пътуването щеше да е трудно за всички нас. Това ме кара да спомена отново, че единствено обединени ние почитателите на античността можем да пътуваме и участваме на големите и качествени европейски форуми. За пореден път ние намираме повече съмишленица и подкрепа от нашите съседи от Румъния, които доказаха отново, че са истински ценители на римската история и нейното пресъздаване чрез Живата История. Надяваме се това ще са наши основни партньори и за напред, като най-важното е че успяхме да сътворим зрелищно събитие, представяйки за първи път заедно голям строй и плътна формация.
Разбира се можеше да е още по-впечатляващо ако бяха се включили в пътуването повече от нашите клубни членове. Автобуса с който пътувахме беше само 2/3-ти пълен и жалко за изпуснатият шанс понеже можеше да се представим още по-добре. Въпреки това ние и така защитихме честа на легиона и клуба.
     Отново искаме да благодарим на Римските - братски клубове от Румъния, които споделиха част от финансовата тежест на пътуването.