Aquincum Museum - Будапеща

- 22-23 август 2018 -

 

За първи път в историята на Aquincum Museum, на територията на археологическият комплекс се състоя събитие в духа на Живата история в което участват голям брой исторически реконструктори (половин центурия) от четири различни държави, представящи римски воини от античността.

Археологическият комплекс Aquincum включва голяма територия представяща отлично запазени римски недвижими паметници. Това е място с много големи възможности за културни активности, като в близост може да се посети легионерският каструм и двете гладиаторски арени. Останките от античният град са експонирани и могат да се посетят от зрителите. Римските минерални бани от същия исторически  период са социализирани - предлагащи всички съвременни удобства и са популярно и желано място за посещение. За това събитие ние участвахме под щандартите на нашият нов легион - LEGIO XVIII LYBICAE.

 

  

За нашият международен клуб беше чест да участваме на тази висока международна сцена, като гост на унгарските колеги LEGIO X GEMINA – Pannonia Hungary, които бяха домакинстваш римски клуб, гласувайки доверие към Сдружението ни Скития Минор. Участвахме с новият си легион LEGIO XVIII LYBICAE, като демонстрирахме пред зрителите военно дело и оборудване

 

 

В нашият национален клуб участваха хора от много градове на България и наши колеги от три държави. Един от международните клубове, който беше включен в нашият сборен екип, бе на отлично подготвените рекоструктори от съседна Румъния клуб BATAVORUM. 
 
   

От Украйна към нас се присъединиха нашите колеги от Одеса с ръководител Денис Сердиченко и от Бела Черква Олек Евпак.

 

От Русия наши колеги от Санкт Петербург с ръководител на групата Евгений Костров. Те представяха - Международное объединение клубов военно исторической реконструкции " Legio V Macedonica" Русия.  


С присъствие ни уважиха наши колеги от Германия, Словения и Унгария, като дойдоха да ни гледат и подържат по време на събитието. С тях обсъдихме бъдещи планове за съвместно сътрудничество.

 

 Двата горещи дни ние прекарахме в маневри и тренировки. Както е написал в античността историка Flavius Josephus "Техните тренировки бяха безкръвни битки, а техните битки бяха кървави тренировки”. Нищо не можа да притесни нашите участници! Нито горещината и силното слънцето през деня, нито хладните вечери и силният дъжд през нощта.

   

За пореден път с това наше участие ние доказахме че в голям интернационален отбор съставен от опитни и добре подготвени колеги реенактори ние можем да представим пред публика коректна и качествена реконструкция на тема военна история на античният Рим.Всички бяхме настанени в палаков лагер в обособения каструм. Нашият каструм бе съставен от 5 големи контобернийски палатки и допълнително оборудване необходимо за лагера ни.

Домакините се постараха много, като това е техен първи опит с група от нощуващи в палатков лагер рекоструктори. Храната, която ни предложиха бе приготвена на жив огън в големи казани и беше много вкусна. Всички останахме доволни и дано това да се превърне в добра традиция понеже мястото е много красиво и има голям фестивален потенциал.