Natale di ROMA

- 17-25 април 2013 -

Това беше поредното успешно представяне на фестивала и може би най- доброто за всички нас пътуване. Най-добрата екскурзоводна програма и най- богато докосване до Италия и нейното интересно историческо наследство.
Ферибота, който успях да уредя от Игуменица до Бари и обратно беше от най-добрите. Отново заедно с нас бяха колеги от много различни клубове в България както и колеги от Русия.Този път имахме време на отиване и на връщане да разгледаме и пристанищният град Игуминица с неговата плажна ивица предлагаща всичко нужно за курорт в краят на Април! Слънце, топлина, палми, кафенета, магазини, музеи, има за всеки по нещо!Много добра подготовка и голям строй успяхме да демонстрираме на парада по улиците на Рим.
legio-iiii-scythica.com
След парада не пропускаме да проведем военният ритуал ADLOCVT COH! Това събитие пресъздаде речта на император Клавдий по случай началото на римското нашествие във Британия. С този ритуал отбелязахме юбилея 1970 години от събитието. С цел да усилим ефекта на паметното събитие –Императора ни се изкачва на импровизираната платформа и чете кратка реч на латински пред легионерите, събрани в блок.Въпреки умората ни се получи много добре, понеже атмосферата беше много подходящо за този повод.
Вълнуващо видео с огнената реч на император Клавдий (от Артур Миненко):Единствено ние в Европа отбелязахме това значимото събитие, 1970 години от римската инвазия във Великобритания по времето на император Клавдий. Легионите участващи в нашествието: legio II Augusta, IX Hispana, XIV Gemina, XX Valeria. В кампанията участва и бъдещият император Веспасиян, командир на Легио II Августа. Римската армия включена в събитието е била около 40 000 легионери и помощни войски.
Връщаме се на екскурзоводската ни програма, която беше няколко дена и ние успяхме да се потопим в римксата атмосфера благодарение на нашата опитна екскурзоводка. Успяхме да посетим Колизеума, Форо Романо, хълма Капитолия и централната търговска част на Вечният Град.
На следващия ден, пътувайки на юг, за наше щастие намериме прозорец в програмата ни и успяхме да посетим мечтаното от нас място Капуа съвременният град S. Maria Capua Vetere. За нас съвременните наследници на траките Капуа е градът който е свързан с въстанието на Спартак синът на Тракия. От екскурзоводката разбрахме ,че Капуа не е в списъка на посещаваните забележителности от българските туристи в района и ние бяхме първите организирани поклонници така да се каже. В ранните часове музейния комплекс на гладиаторската школа „лудос“ бяха още затворени, но ние трябваше да бързаме към Неапол.
Видеото което успяхме да сглобим отчасти може да ви даде представа за всички тези прекрасни места които успяхме да посетим и незабравимите преживявания свързани с тях!След това се потопихме в археологическият музей на Неапол! В този музей е съсредоточена може би най-голямата колекция от антични предмети в целият свят и е трудно е да се опише цялото това богатство! Успяхме да разгледаме и част от другите забележителности на Неапол и да ни разкажат за тях благодарение на нашата чаровна екскурзоводка.
Този път имахме шанса да успея да резервирам нощувка в самият Помпей и да се върнем с машината на времето в I пр.Хр.в един от най-красивите градове в Римската империя. Почти цял ден прекаран в отлично запазеният и реставриран Помпей беше едно от най-вълнуващите преживявания за нас!
legio-iiii-scythica.com
Черешката на тортата беше шанса ни на връщане да посетим музей в Igoumenitsa Ηγουμενίτσα където акостира ферибота. Музеят съдържа експозиция от Елинистичната епоха, която няма аналог в археологията.