Abritvs

- 2021 -

Фестивал "Бели нощи на Разград" - част от фестивала на материалното и нематериалното културно наследство, в археологическия резерват "Абритус" в който бе отбелязана 1770-годишнината от битката между римляни и готи край Абритус и смъртта на император Деций Траян, който е първият убит в битка римски император. Два клуба за исторически възстановки - „Скития Минор” от Добрич и разградският „Абритус” - представиха автентични римски и готсски костюми от III век.
Изминаха точно 10 години от нашето участие в Разград –Abrittus в който отбелязахме за първи път юбилеят от сражението на Деций с Готите. 2021 отбелязохем юбилей 1770 от тези епични събития в които ние отново след 10 години взехме участие. Постарахме се да представим реконструкцията с най-коректно за 3-ти век от новата ера оборудване за римляни и готи.
2011 беше първият античен фестивал в Разград, след 10 години 2021 ние се постараем този път да го отбележим отново по-добре подготвени,оборудвани и с повече опит.
www.legio-iiii-scythica.com
С топли чувства се връщам в спомените си 10 години на зад към първото събитие в Разград. Тогава ние бяхме в нашето начало и оборудването ни беше по-ранно като исторически период но все пак за тези ранни години в които българският античният реенактинг прохождахме ние успяхме да отбележим юбилея 1760 от битката тогава в Разград!
10 години са дълъг път, който извървяхме и да се надяваме нещата да се променят за по-добро за всички нас, които наистина обичаме античната ни история.
Тази 2021 година ние с голямо старание поставихме началото на един качествен 3-ти веков фестивал. Като се постархме да съкратим до минимум компромисите в оборудването ни.
Това е видеото ни направено с много малко кадри поради липсата на оператори които да ни снимат.От видеото може да се придобие идея от вълнуващата атмосфера и оригиналният ладшафт на битката и напоена с история земя.

 

Това е височината на която преди 1770 години се е разполагал командният център на римската армия по време на битката през 251 година с готите. За нас бе чест, че сме първите легионери които стъпват на това сакрално бойно поле след 1770 години! С участието си ние почетохме хилядите загинали легионери по места около съвременното село Дряновец! Полетата, които виждате са били напоени с кръв преди 1770 години! Близката река е сменила цвета си с червен! Въпреки 35 градусовата жега ние направихме маневри и подходи за да отбележим този юбилей! Мястото е МАГНЕТИЧНО. Ние заедно успяхме да се пренесем с машината на времето до тези драматични времена.
След смъртта на сина си коимератора Херениус Етрускус, имп. Дециус сам се хвърля заедно с резервите си към много кратно превъзхождащият го готски противник.
Информацията запазена от античността във връзка с военните части е оскъдна , избрахме да пресъздам Legio XIIII Gemina (Близнак) за нашите клубни нужди от това сражение.Защото по това време IV Scythica който ние основно пресъздаваме по това време е бил дислоциран на източните граници на римската империя.
Археологията и международните архиви откриват нови простори но това с което разполагаме от БГ публикации:
През 80-те години на ХХ в, в землището на съвременното село Кривня в м. „Юртлука” е открит бронзов легионен знак (сега загубен) записан в инвентарната книга на музея със следното описание: статуетка с дълж. 14,3 см., шир. 4,2 см., макс. вис. 12,5 см., изобразяваща легнало животно (козирог) върху призматична поставка. Животното лежи на корема си с подвити предни и задни крака. На гърба му е привързана наметка, като на жертвено животно. Върху поставката има врязан надпис: LEG XIIII G. Изображението на козирог е отличителен знак на Legio XIIII Gemina (Близнак) още от времето на неговото създаване при император Октавиан Август.
Румънците имат Траяновите войни! В Германия честват битката от Тевтобургската гора! Ние тук в съвременна България имаме битката на император Деций с готите, където загиват 2 римски императори в една битка !
За нас бе чест ние да сме първите от 1770 години стъпили и превъплътили се като римски войни на бойното поле на съвременното землище на село Дряновец.
Когато в разгара на битката Деций научава, че синът му е убит от вражеска стрела, той заявява в пламенна реч пред легионерите, че смъртта на един войник не е голяма загуба за Римската империя.