MARATHON 2015

 Остана в историята и този култов празник посветен на епичните битки от античността!

ΜΑΡΑΘΩΝ ΑΡΧΑΙΩΝ ΔΡΩΜΕΝΑ

 

     За първи път в стила на живата история и експерименталната археология, групата от България и от източна Европа, съставена от Българи и Румънци, взе участие в Гърция на събитие посветено на битката при Маратон през 490 ПХ. в Елада.
     Успешно е думата чрез която можем да степенуваме нашето постижение в тази красива съседна на България държава, която е пряк наследник на древна Елада. Но нашия клубен успех не е случаен, а е благодарение на повече от пет годишен труд и подготовка.
     Как да преведем мотото на таз годишния празник в Marathon - Archeon Dromena?
   Нашия приятел Янис от Гърция ни обясни, че това означава "Doings of the Ancients" или на Български език “Маратон - Античността в действие” или “Живата Античност в Маратон”.
    На плажната ивица на Маратон се събрахме участници от Гърция, Италия, България и Румъния, Обединеното Кралство, Белгия, Франция и Канада и САЩ, като вероятно пропускам някоя държава. Програмата ни бе изпълнена с много ангажименти, разбира се всички от тях приятни и нямахме достатъчно много време, за да се опознаем или поне не толкова колкото на нас ни се искаше.
    Бяхме само 19 на брой участници от България и Румъния, всички прекарахме чудесно времето си заедно с нашите нови приятели в Маратон и Атина, като членовете на Сдружение Скития Минор за пореден път показахме, че можем да бъдем достойни наследници на нашето историческо наследство.
    А това е линк със спомен отпреди 5 години
trud.bg
   Запазили сме и още един текст популярен в БГ медиите от 2011 г., който днес е вече неоткриваем.

     "Облени в пот под доспехи от древността, след като са преспали върху слама, шепа ентусиасти, дошли в Гърция от четирите краища на света, пресъздадоха на място битката при Маратон, която преди 2500 г. е променила съдбата на Европа.
     В продължение на три дни на плаж край сегашното селище Маратон, на 40 км от Атина бойците по сандали и туники показаха епизодите на сблъсъка между силите на Атина, яростно защитаващи независимостта й, с нашествениците перси през 490 к. преди Н.е.
     Това е премиера на историческа възстановка по тези места, изцяло финансирана от участниците, дошли от Великобритания, Австралия или Канада, някои от които с години са събирали парите за пътуването си. За тях това е мечта, превърнала се в действителност.
     Общо в костюмите, аксесоарите, въоръжението и престоя са инвестирали близо милион долара, е изчислил бившият канадски писател и о.з. офицер от американските ВВС Крисчън Камерън, заел се с подготовката.
     В началото на тяхната авантюра запалените любители на античността е трябвало да убедят гръцките си домакини, че и 2011 г. е подходящата година за отбелязване на 2500 годишнина от битката, която Гърция чества през 2010 г.
     Участниците – общо петдесетина вместо очакваните 200 показаха решителността си да преживеят битката в нейните подробности, като спяха на слама, хранеха се скромно и пиеха вода от дървени чаши. В последния момент, група, която трябвало да дойде от България и да играе персите, не пристигнала. Задачата на гръцкия лагер щяла да се окаже много лесна срещу шепата противници и се наложило преразпределение на доспехите и ролите.
     Участниците не получили и разрешение от министерството на културата на Гърция за достъп до археологически обекти като Агората или атинския Акропол. Кметството на Маратон обаче им оказало материално-техническа подкрепа. Градът дори поискал всяка година подобно зрелище. Участниците се надяват, че поне след три това ще е възможно и тогава те ще са не петдесетина, а 500.
     В наши дни Маратонската битка, една от първите описани от историците начело с Херодот, се свързва с маратонското бягане, вдъхновено от легендата за атинския вестоносец, който тичал до Атина, за да съобщи за победата, и издъхнал от изтощение.
    Битката е символично събитие за гърците, удържали победа срещу свръхсилата на онова време персите, доказващо, че гигантът може да бъде победен. Според някои това е битката, спасила западната цивилизация, но може също да се каже, че персите, прадеди на сегашните иранци, са загубили контрола на Европа. /АФП
      Атина / Гърция
      Група от 15 български “персийци” предреши великата Битка при Маратон в полза на атиняните и платеянците, предаде АФП.
    Над 200 ентусиасти от Европа, Северна Америка и Австралия са в южната ни съседка в опит да пресъздадат сражението между персийските нашественици и древните гърци отпреди 2500 години. В касапницата от 12 септември 490 г. пр.н.е. са убити 192 атиняни, 11 платеянци и около 6400 персийци.
    “Наши български приятели трябваше да участват на страната на нашествениците, но се отказаха в последния момент”, обясни организаторът на възстановката Крисчън Камерън. Така “персийците” останали само 50-ина и поражението им било гарантирано.”

     Този текст сякаш е писан за 2015 с тази разликата, че ние сме 19 наброй редом с представителите на другите народи и доказахме, че на нас може да се разчита. Двама от нас се представиха като гръцки хоплити, а останалите 17 бяха в ролята на траките долонки и скити. Но, за да се случи това трябва да има взаимно разбиране и уважение, понеже разстоянието е над 2500км, символично пропорционално на годините изминали от тази славна битка!
     Честно казано ние се надявахме на повече ентусиасти, които да се присъединят към нашето пътуване и да участват с нас, но да се надяваме на по-добри времена в бъдеще. В този смисъл винаги е по-добре да сме повече на брой, но без да имаме помощ нито на общинско, нито на държавно ниво, вече повече от шест години, ни е много трудно сами да финансираме абсолютно всичко свързано с възраждането на нашата антична история.
    По-долната панорамна снимка показва членовете и приятелите на Сдружение Скития Минор, като тук не се делим на участници представящи цивилизовани или варварски народи от античността, а напротив всички заедно чрез нашето участие почитаме падналите в тази епична битка.

 

     Както си спомняте в музея на Акропола в Атина видяхме статуята на ездач-воин с дрехи характерни за близкоизточните народи, като предполагаме, че най-вероятно това е скитски воин-изпълняващ ролята на полицай.
     Онези които бяха с нас си спомнят, че скулптурата на този ездач е в зала където не се снимаше с цел да се запазят цветовете на рисунъка по артефактите. Факта, че статуята на този ездач е била ритуално погребана от атинските жреци заедно със останалите варварско натрошени статуи при окупацията на Атина от персите при втората гръко-персийска война ни навежда на мисълта, че тя е била осквернена и натрошена от персите понеже не са я харесвали и даже още повече-мразели са символизма които тя представяла!
     Спомняте си разбрахме, че длъжността на полицаи не е била привлекателна за гърците и никой не е искал да върши тази работа в Атина и другите големи елински полиси!
theacropolismuseum.gr
     Това означава, че при битката на Маратон в редиците на атинските защитници със сигурност е имало и представители на полицаите, повечето от тях скити и вероятно е имало и други представители на народите населяващи балканите-траките.
     Има много други вазописни образи които са достигнали до нас, където ясно се вижда, че елинските хоплити са рамо до рамо с воини имащи обрекло характерно за другите балкански народи, скити и траки. Значи не е съществувало абсолютно поляризиране в старогръцкия свят и приливането на културните свери е било факт не само в цивилния, но и в милитаристичния аспект на живот от онзи исторически период.

Интервю по Радио Фокус: www.focus-news.net

     Моля заповядайте да гледате краткия филм от нашето необикновено пътуване до Маратон и Атина  и се надяваме, че позитивните спомени от тази наша екскурзия ще допринесат за доброто ви настроение и ще послужи като добър повод за нови планове и мечти, които ще ни водят заедно до други такива хубави древни градове от нашето Средиземноморие!